Βρισκόμαστε στην καρδιά του ιστορικού Εδιμβούργου , ισορροπώντας μεταξύ του παλιού και του νέου, στο σοκάκι Mary Mary King's Close. Είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του Εδιμβούργου και ένα από τα μέρη που αναπαριστά καλύτερα το πώς έμοιαζε το παλιό Εδιμβούργο.

Το Mary King’s Close θεωρείται ένα από τα πιο στοιχειωμένα μέρη στη Σκωτία. Το 1600 ήταν ένας πυκνοκατοικημένος υπόγειος δρόμος, πολυσύχναστος από εμπόρους. Το πέρασμα χτυπήθηκε σκληρά από τη μεγάλη πανούκλα του 1645. Υπάρχει ο μύθος ότι το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να περιορίσει την πανούκλα απομονώνοντας τα θύματα και χτίζοντας το πέρασμα, αφήνοντάς τους να πεθάνουν μέσα. Ίσως γι΄ αυτό πήρε το παρατσούκλι «δρόμος των στεναγμών». Αργότερα, όταν ξανακατοικήθηκαν τα κτίρια, ιστορίες άρχισαν να διαδίδονται ότι το στενό ήταν στοιχειωμένο από ανήσυχα πνεύματα, θύματα της πανούκλας.

Το Mary King’s Close σήμερα είναι ανοιχτό όλο το χρόνο στο κοινό για ξεναγήσεις.

Η πρώτη εντύπωση του Mary King's Close και της παρακείμενης μικρής πλατείας Roxburgh είναι πως είναι ένας ιστορικός χώρος πραγματικά καλαίσθητος, όμορφος, και ταυτόχρονα τουριστικός. Τα γύρω κτίρια είναι κυρίως γραφεία, τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια ή καφετέριες ενώ ευρύτερα στο ιστορικό κέντρο υπάρχουν πολλά μουσεία, πινακοθήκες και βιβλιοθήκες.

Αυτή είναι η γενικότερη εικόνα του Εδιμβούργου. Η ιδιαίτερη μορφή της πόλης απεικονίστηκε ανά τους αιώνες μέσα από την τέχνη, εκφράστηκε από τη ζωγραφική, την μουσική, την γλυπτική, την ποίηση, τον κινηματογράφο.

Μετά από καταγραφή και ανάλυση, επισημάναμε ότι δεν υπάρχει ένα κέντρο πληροφοριών αποκλειστικά για την ιστορία του Εδιμβούργου καθώς και ένα κέντρο ταινιών σχετικά με αυτό.

Το κτίριο που προτάθηκε αποσκοπούσε να ταιριάξει στην αρχιτεκτονική μορφή της διατηρητέας περιοχής της παλιάς πόλης, καθώς βρίσκεται στην ιστορική καρδιά του Εδιμβούργου. Αυτό σημαίνει ότι λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως τα συνήθη δομικά υλικά του Εδιμβούργου ( αμμόλιθος) , οι καιρικές και κλιματικές συνθήκες και φυσικά η ιστορία της πόλης.

Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα πραγματικά καινοτόμο και μοντέρνο κτίριο δίπλα στο ιστορικό σοκάκι Mary King's Close, με συνδυασμό παλιών με νέα υλικά, με τεχνολογίες και συστήματα που θα αποδώσουν ένα αειφόρο κτίριο.

Προκειμένου να χωροθετηθούν όλες οι απαιτούμενες χρήσεις και εγκαταστάσεις με βάση τις υπάρχουσες προδιαγραφές και τον περιορισμένο χώρο του διαθέσιμου οικοπέδου, το προτεινόμενο κτίριο εκτείνεται σε ένα ισόγειο και τρεις υπέργειους ορόφους, καθώς και δύο υπόγεια. Η δημιουργία και προβολή ταινιών απαιτούν πολύ τεχνητό φωτισμό και ειδικές συνθήκες, οπότε ενδείκνυται η χωροθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων στους υπόγειους ορόφους, καθώς δεν απαιτείται φυσικό φως. Επίσης υπόγεια έχουμε καλύτερη προσέγγιση στην αρχική αίσθηση της υπόγειας διάβασης Mary Mary King's Close.

Οι κύριες εγκαταστάσεις είναι οι εξής:

  • Ισόγειο-Κεντρική είσοδος και χώρος υποδοχής, λεβητοστάσιο
  • Πρώτος Όροφος-Εσωτερικό και εξωτερικό Cafe/ Bar
  • Δεύτερος Όροφος-Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πόρων
  • Τρίτος Όροφος-Διοικητικά γραφεία και αίθουσα συσκέψεων
  • Πρώτο Υπόγειο-Φουαγιέ, κινηματογράφος και εγκαταστάσεις αποθήκευσης
  • Δεύτερο Υπόγειο-Δύο στούντιο ηχογραφήσεων, γραφείο επεξεργασίας βίντεο και ήχου, γραφεία ελέγχου και παρατήρησης και αποδυτήρια
 

Επικοινωνία

Γρηγόρης Ζωχιός - Δήμητρα Ζωχιού

Αρχιτεκτονικό - Τεχνικό Γραφείο

Αλκινόου 5

49100 Κέρκυρα

 26610 44490

 26610 28262

Ωράριο Εκτός Λειτουργίας Γραφείου:

 6944 384 820

 info@corfudesign-build.com

Υπηρεσίες

Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική

Μελέτη, Επίβλεψη και Κατασκευή Κτιρίων

Αναπαλαίωση και Ανακαίνιση Κτιρίων

Τοπογραφικά

Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων

Ενεργειακές Επιθεωρήσεις

Ρύθμιση Αυθαιρέτων

Φωτορεαλιστική Απεικόνιση Κτιρίων

Δείγματα Εργασίας